عضو هیات علمی دانشگاه خلیج فارس: باید جایگاه تاریخی بوشهر تبیین شود، بوشهر معمولی نیست. تا زمانی که راه آهن و جامعه تجاری احیا نشود صحبت از گذشته فایدهای ندارد

دومین پیش نشست همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس به مناسبت بزرگداشت روز ملی بوشهر در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد.
دکتر اسدپور عضو هیات علمی گروه تاریخ دانشگاه خلیج فارس اذعان داشت ما از شان تاریخی خلیج فارس که همانا تجارت است نباید غافل شویم و تاریخ گواهی میدهدکه از گذشته تا کنون این منطقه به علت تجارت همواره مورد توجه بوده و رشد داشته است.
دکتر اسدپور ادامه داد: بعد از وروداسللم به ایران، مسلمانان، تجارت و دریانوردی و فنون مربوط به دریا را از مردمان بومی و ایرانیان کرانه های خلیج فارس میآموزند.
استاد تاریخ دانشگاه خلیج فارس تصریح کرد: در دوران اسلامی سیراف به مرکز تجارت تبدیل میشود. سیرافی که بی نیاز از تعریف است. جامعهای مدنی که آزادی فرهنگ و مذهب در آن دیده میشود و تجارت حرف اول را میزند.
وی ادامه داد: نادرشاه افشار مرکزیت نظامی، دریایی و سیاسی را به بوشهر آورد و با روی کارآمدن زندیه تجارت در بوشهر تقویت شد. همچنین؛ در دوره قاجار آنقدر بوشهر اهمیت پیدا میکند که نماینده انگلیس در خلیج فارس و کنسولگری انگلیس به صورت مداوم در بوشهر حضور دارند.
وی افزود: در قرن ۱۹ هیچ جا به اندازه بوشهر در تجارت رقیب ندارد و بوشهر ابر بندر میشود و تجار در این شهر حرف اول را میزنند. بازار تهران با بازار بوشهر پیوند تنگاتنگ دارد و افول بوشهر زمانی است که تجار کوچ میکنند.
دکتر اسد پور بیان داشت: بوشهر باب البواب ممالک محروسه ایران بوده است و تاریخ تا کاربردی نشود چندان فایده نخواهد داشت، درواقع این تاریخ است که باید در خدمت توسعه باشد.
استاد گروه تاریخ دانشگاه خلیج فارس یادآور شد: بوشهر آب و هوای خوبی نداشت اما کمپانی های بزرگ جهان در این بندر نمایندگی داشتند. یادمان باشد که تاریخ ثابت کرده است کمپانیهای بزرگ برای به دست آوردن منفعت و تجارت به هرجا که برای آنها سودآور باشد میروند.
اسدپور اعلام کرد: باید جایگاه تاریخی استان بوشهر تبیین شود، استان بوشهر یک منطقه بی اهمیت نیست
تا زمانی که راه آهن و جامعه تجاری احیا نشود صحبت از گذشته فایدهای ندارد.
وی اضافه کرد: تا زمانی که تاریخ برای افتخار به گذشته باشد تاریخ راهگشا نیست و این جامعه تجاری است که میتواند کلید حل بحران، عقب ماندگی و رکود ها باشد به شرط آنکه زیرساخت ها فراهم باشد.
دکتر اسدپور گفت: پر واضح است که تجارت و بازرگان مانند پرنده و ماهی بسیار حساس است و نباید منافعش به خطر بیافتد.
دکتر مشایخی رییس بنیاد ایرانشناسی با حضور در این نشست، جایگاه بوشهر در کرانه خلیج فارس را تبیین کرد و با اشاره به تجربه تاریخی گفت: بوشهر منطقه ای کاملا استراتژیک است که از سه طرف به دریا راه دارد و آسیبپذیری بنادر خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان را ندارد. از دوره ایلامی و حتی تا به امروز بوشهر در مقایسه با دیگر بنادر استان اهمیت و جایگاه ویژهای دارد.
در ادامه این نشست آقای مذکوری پژوهشگر به بحث اداره مالیه و توسعه بندرریگ پرداخت.
شایان ذکر است؛ دومین همایش بین المللی تاریخ،فرهنگ و تمدن خلیج فارس با موضوع بازرگانی و حمل و نقل دریایی در خلیج فارس از عصر باستان تا دوره معاصر ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ همزمان با روز ملی خلیج فارس برگزار میشود.
Log in to post comments