کاربردهای مختلف اینترنت اشیا در صنایع نفت و گاز از دکل های حفاری تا نگهداشت تأسیسات پروژه و پالایشگاه ها

دکتر احمد کشاورز
رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه خلیج فارس
اینترنت اشیا (IoT)مفهومی جدید است که درزمانی اندک شرکتهای بزرگ دنیا روی توسعه و هر چه کاربردیترکردن تکنولوژیهای متعدد موجود در این حوزه، سرمایه گذاریهای کلانی انجام داده و به رشد آن سرعتی بیسابقه بخشیدهاند. مفهوم اینترنت اشیا، اتصال دستگاههای مختلف به یکدیگراست.
امروزه IoT در حوزه های مختلفی ازصنعت وارد شــده و باعث افزایش بازدهی این صنایع شــده است. به تازگی IoTموردتوجه حوزههای مختلف صنایع نفت وگاز نیز قرارگرفته اســت. ازمهمترین کاربردهای آن دراین صنایع، مانیتورینگ بخشهای مختلف و ردیابی تجهیزات اســت. برای مثال مانیتورینگ دکلهای فراســاحل و ارســال کمیتهایی مانند: دما، فشار، سرعت جریان آب و غیره می تواند یکی ازکاربردهای موردتوجه در حوزهای اینترنت اشیا باشد.
با توجه به اینکه امکان پوشش دهی اغلب این دکل ها توســط شــبکه های مخابراتی موجود و برای مثال شبکه های موبایل و ارتباطات ســیار وجود ندارد و ازطرفی اســتفاده از ارتباطات کابلی یا شــبکه های ماهوارهای بسیار هزینه بر است. شبکههای اینترنت اشیا میتوانند گزینه مناسبی دراین حوزه باشــند. درچندســال اخیر با پیشرفت تکنولوژی درحوزه شبکه های ارتباطــیLPWAN، این شــبکه ها به عنوان انتخابی مناســب وکــم هزینه برای حوزههای کاربردی اینترنت اشــیا موردتوجه قرارگرفته اند. این شــبکه ها قابلیت ارسال دادههای با نرخ کم و با هزینه بسیارکم و برای مسافتهای طولانی فراهم کردهاند. یکی از پروتکل های ارتباطی این حوزه، شــبکه ارتباطی LORAWAN است. درکاربردهای مختلف اینترنت اشیا بسیارموردتوجه قرارگرفته است. این شبکه قابلیت مدیریت دریافت داده ازسنسورها و ارسال فرمان های کنترلی را برای هــزاران گــره اینترنت اشــیا و درفواصل چندکیلومتر با هزینه بســیارکمی فراهم میکند. به دلیل مصرف توان کم این شبکه، با یک باتری، قابلیت ارسال اطلاعات به صورت بیسیم از یک سنسور برای چندین سال وجود دارد.
نگاه تکنولوژی به خدمات سرچاهی
یکی دیگر از بخش هایی که پتانســیل اســتفاده ازاینترنت اشیا را دارد، خدمات ســرچاهی اســت. با اســتفاده ازپروتکلهای ارتباطی بیسیم و ارسال اطلاعات سنســورهای مختلف میتوان فرایند اســتخراج را با هزینه کمتر و بازده بیشتری مدیریت کرد. یکی از شرکت های فعال در این حوزه، شرکت WellAware است. این شرکت علاوه برمانیتورینگ تجهیزات سرچاهی، با دریافت پیوسته اطلاعات سنسورها، اطلاعات آنها را توسط یک نرم افزار هوشمند تحلیل میکند. این نرم افزارخدماتی مانند اینکه آیا باید موادشــیمیایی یا بخاربیشــتری به داخل چاه تزریق شــود یا چه نوع فشــارخلاء باتوجه به شرایط، مطلوب است را به شرکت ها ارائه میکند. درواقع باید توجه کرد که استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیا همراه بــا الگوریتم های هوش مصنوعی، میتواند باعث افزایش کارایی این ســامانهها شود. زیرساخت ارتباطی اینترنت اشیا بستری مناسب برای جمع آوری داده های سنسورهای مختلف و ارسال فرمان های کنترلی فراهم میکند. اما درصورتی که دادههای حاصل از این ساختار در الگوریتم های هوش مصنوعی استفاده شود، میتواند باعث بهبود عملکرد سامانه وافزایش کارایی آن شود. اگرچه درصنایع نفت وگاز با توجه به حساسیت زیاد این صنایع از منظر ایمنی تجهیزات، درحال حاضر عمده اســتفاده ازتکنولوژی IoTبرای مانیتورینگ ســامانه ها اســت، اما درآینده نزدیک، باجمع آوری دادههای مختلف دراین حوزه، شــاهد استفاده از مباحث مختلف هوشمند سازی فرایندها، مبتنی برتکنولوژیIoT خواهیم بود.
اینترنت اشیا راه گشای مانیتورینگ لوله های انتقال نفت و گاز
یکــی دیگــر ازحوزه هایی که قابلیت بســیاری بــرای اســتفاده ازتکنولوژیهای ارتباطی اینترنت اشــیا دارد، مانیتورینگ لولههای انتقال نفت وگاز اســت. برای مثال میتوان با قراردادن سنسورهای مختلف لرزشی یا اکوستیک در بخش های مختلف مســیر انتقال لوله و ارسال اطلاعات توسط شبکهLORAWAN ، نظارت خوبــی بــه صورت آنلاین از این خطوط داشــت. با توجه به این که مســیرلوله های انتقال در بیرون ازشهر و مناطق خلوت است، با ایجاد دکل های ارتباطی برای این پروتــکل در هرچند ده کیلومتر و با هزینه بســیارکم میتــوان نظارت برلوله ها را انجام داد. بانظارت مستمر برلولهها میتوان مشکلات احتمالی را با سرعت بسیار بیشتری تشخیص داده و هزینه تعمیر و نگهداری را در بلند مدت کاهش داد.
بکارگیری اینترنت اشیا در پالایشگاه برای افزایش ظرفیت
یکــی دیگــر از حوزههایی که اخیرا درآن به بهره بــرداری ازتکنولوژی های اینترنت اشــیا توجه شــده است، مانیتورینگ پالایشگاهها اســت. البته باید توجه داشت که پروتکل هــای بیســیم LPWAN به دلیل برخط نبودن واینکــه قابلیت100 درصد دریافت اطلاعات توسط آنها ضمانت نمی شود، قابل استفاده دربرخی از بخش های پالایشــگاه نیســت و عمدتا برای مواردی که نظارت یا کنترل برخط ضروری نیســت قابل اســتفاده اند. ازطرفی با نصب کردن سنسورهای بیسیم درمکانهای مختلف و افزایــش تعــداد آنها، میتوان میزان عدم اطمینــان دربرخی تصمیم گیری ها را کاهش داد وکمک کرد تا پالایشگاه با ظرفیت بیشتری فعالیت داشته باشد. اینترنت اشیا در خدمت برنامه ریزی تعمیرات یکــی دیگــر ازکاربردهای مهم اینترنت اشــیا درصنایع نفــت وگاز، پیش بینی تعمیــرات ضروری اســت. درواقــع میتوان با دریافت اطلاعات ازسنســورهای مختلف دما، فشــار، لرزش، جریان و.... وتحلیل اطلاعات جمع آوری شــده از تمام سنســورها، یک سامانه هوشمند برای تشــخیص ناهنجاری ها و پیشبینی تعمیرات ارائه کرد. برای مثال شرکت Group Hauser+Endress با ارائه یک نرم افــزاردرایــن زمینــه، بــه نگهداری بهتــرتجهیــزات و افزایش امنیــت عملکرد بخش های مختلف کمک میکند .با توجه به پتانسیل بسیار زیاد پروتکل های ارتباطی اینترنت اشیا برای تسهیل فرایند مانیتورینــگ وقابلیــت تحلیــل اطلاعـات حجیــم حاصل ازاین شــبکه ها توســط الگوریتم هــای هــوش مصنوعــی، شــرکت های مختلف حــوزه فنــاوری اطلاعات و ارتباطات، تمرکز ویژهای براین حوزهها دارند. ازطرفی با توجه به آورده بسیارمطلوب استفاده از این شبکه ها درصنایع مختلف نفت وگاز، اغلب شرکتهای فعال در این حوزه، به دنبال افزایش بازدهی با اســتفاده از شــبکههای نظارتی مبتنی براینترنت اشــیا وتحلیل هوشــمند اطلاعات حاصل از این شبکه ها است. بنابراین پیشبینی می شــود درآینده نزدیک، در عمده بخشهای صنایع مختلف نفت وگاز اســتفاده از تکنولوژی های مختلف اینترنت اشیا فراگیر شده و مورد استفاده قرارگیرد.
چاپ شده در ماهنامه تخصصی چشم انداز نفت، شماره 45
Log in to post comments